משלוח חינם מעל 299 ש״ח

משלוח חינם מעל 299 ש״ח

משלוח חינם מעל 299 ש״ח

משלוח חינם מעל 299 ש״ח

X

תתחילו לשקשק: הליקרים כבשו את ארונות האלכוהול הביתיים

תאריך: 26-09-2023
צפיות: 229
כותב: יקב לביא

אם גם לכם יצא להיתקל בארון האלכוהול המפואר של החברים שלכם ולמות מקנאה, אתם לא לבד: סצנת הקוקטיילים עוברת ביות, ויותר זוגות בישראל מתחילים להפוך את המטבח שלהם לבר קטן.
"הקוקטליים, ובכלל הליקרים עושים קאמבק מעניין", אומר אדם בראל, מומחה לאלכוהול ובעל עסק לקורסים וסדנאות קוקטיילים. "אנשים התחילו להכניס את זה לארונות שלהם, וקורה לי לא פעם שאני מגיע לבתים של חברים ומגלה שם מדף אלכוהול מכובד עם כל מיני ליקרים מגניבים וסוגי אלכוהול למיניהם. אם בעבר ההורים שלנו נהגו לפתוח בקבוק יין טוב או שמפניה באירועים מיוחדים, היום אנשים יעדיפו להכין קוקטיילים, והם יכולים לצרוך אותם בתדירות גבוהה יחסית. הרבה אנשים אוהבים לפנק את עצמם בסוף יום עם קוקטייל מרענן, וזה גם נחשב מאוד רומנטי לערב זוגי. אנשים מזמינים אותי הרבה פעמים לימי הולדת עגולים כשהם רוצים לעשות משהו שובר שגרה. באירועים של גילאי 40 ו-50 הרבה אוהבים לפתוח בר קוקטיילים או להביא סדנה.

אל תיצמדו לנוסחאות
למרות שמדובר בטרנד של כמה שנים טובות, בראל מבהיר שיש לו התפתחות היסטורית מעניינת. "יש עדויות על ערבובי משקאות כאלה עוד מימי קדם", הוא מספר, "היוונים, הרומאים ואפילו הסינים נהגו להשרות קליפות, שורשים ופירות בכל מיני תסיסות כדי להעניק טעמים ואיכויות למשקאות. אבל אם אנחנו מדברים על סצנת הקוקטיילים והליקרים הביתיים כמו שאנחנו מכירים אותה היום, אין ספק שארצות הברית תרמה לה לא מעט. כבר במאה ה-19 אפשר לראות גזרי עיתונות שבהם אנשים שאלו מומחים בעיתונים מה זה קוקטייל ואיך מכינים אותו".

ובכל זאת, איך אתה מסביר את הפריחה הזאת דווקא עכשיו?
"אני חושב שהעולם האלכוהול מושפע קצת מהעולם של הקולינריה. אנשים התחילו לצאת למסעדות והפכו להיות יותר אניני טעם. הם מתנסים בפרודוקטים ובחומרי גלם איכותיים, וטבעי שהם ירצו גם להביא את זה לתוך עולם האלכוהול. תחשבי שאת מקבלת סטייק צלוי ואיכותי עם ירקות עסיסיים לידו ופתאום שמים לך לידו רוטב תעשייתי וזול. זה לא הולך יחד. אנשים התחילו לדרוש שגם החוויה האלכוהולית שלהם תהיה רוויה בטעמים ועשירה בגוונים.
ההתפתחות של סצנת הקוקטיילים גרמה לליקרים לעשות קאמבק מבורך. יותר ויותר יקבים מתחילים להוציא ליינים מגוון רחב  של ליקרים בטעמים מפתיעים, אותם אפשר לשתות לבד או כחומר גלם מוביל בתוך קוקטייל.
"הליקרים פותחים אותנו למגוון אפשרויות", אומר בראל, "באותו מוצר אתה מקבל גם מתיקות, גם חוזק אלכוהולי ומנעד שלם של ארומות. כשאני מלמד אנשים להכין קוקטיילים אני אומר להם שלא ימהרו להיצמד לדפוסים. כל עוד יש לכם את הטעם שאתם אוהבים בפה ואתם יודעים שהוא מתאים לכם – לכו על זה".

בסוף, מסביר בראל, "האלכוהול היה כאן עוד לפני שבני אדם גילו אותו. גם יונקים צרכו אותו והוא מתגלה בתוך הטבע. אם תשימי פירות בטבע אז יש שמרים, יש סוכר, הם יתססו ויהיה לך אלכוהול. במשך שנים הוא גם נחשב למטבע סחר לכל דבר. היו משלמים איתו לחיילים ולשכירי חרב וגם לפיראטים. לכן, כשאנחנו חושבים איך להוציא את הליקר מהדפוסים הקיימים אנחנו צריכים להבין אותם קודם, ולדעת שגם אנחנו יכולים להיות חלק מההיסטוריה ההתפתחותית שלו".הכתבות הנקראות ביותר עכשיו
מה מזמינים היום: שניצל בבגט, בדיוק כמו שאבותינו אכלו
בצק-ליסט: 26 המאפיות הטובות ביותר בתל אביב
ג'ין נגד ההפיכה המשטרית: איך לשתות, להחכים ולתמוך במחאה
חלב ודבש: 10 עוגות ראש השנה הכי טובות בתל אביב (ועוד 5 שאהבנו)
דיינינג רום: בכל פעם שבית קפה נסגר, בר חדש מקבל כנפייםבאילו סיטואציות בחיים ליקר יכול להשתלב?
"הוא יכול להשתלב בכל מיני מקומות. הוא יכול לבוא בתוך קוקטייל, אבל גם להיות תוספת עם טוויסט לשייק או אפילו בכוס קפה קר. בשביל להתחבר לליקר ולרעיון שלו צריך למצוא קודם כל טעם שאתם אוהבים ואיתו לשחק. אם אתם יותר מתחברים לליקרים מבוססי שמנת אתם יכולים לעשות דברים נפלאים עם ליקר שוקולד לבן, ליקר קפה או ליקר קרמל מלוח שאנחנו רואים אותו הרבה לאחרונה. אני למשל הייתי שם ליקר שוקולד לבן בקינוחים. בסופגניית ריבת חלב אפשר לשלב אותו יפה בתוך הקרם ולהעשיר קצת את הטעם שלו. אם אתם יותר בכיוון של ליקר פירות אז ליקר תפוזים הוא אחד הנפוצים בארון המשקאות, ויש הרבה קוקטיילים שמבוססים עליו כמו קוסמופוליטן ומרגריטה למשל. 

"מצד שני", הוא מדגיש, "כמו שאמרתי – לא חייבים להיצמד לזה. אני מתייחס לקוקטיילים בתוך נוסחה שיש בה בסך הכל היגיון פשוט. קצת מתיקות, קצת אחוזי אלכוהול ואיזשהו חומר גלם מהטבע, בדרך כלל פירותי. אז אם תחליפו את ליקר התפוזים בליקר אוכמניות למשל, מתוך הנחה שזה פרי חמצמץ וזה פרי חמצמץ, סביר להניח שאותם עקרונות יעבדו על שניהם ותקבלו קוקטייל חדש עם טוויסט יפה". 

מה מבדיל בין ליקר איכותי לליקר שאינו כזה?
"בסוף כל אחד יכול לקחת בקבוק וודקה, להוסיף לו איזשהו פרי וקצת סוכר ולמכור את זה בדוכן של המועצה בתור הליקר של שלמה. אבל אם את שואלת מה מבדיל בין ליקר איכותי לבין ליקר זול, הכל יושב על חומרי הבסיס. ליקר שמבוסס על קליפות תפוזים יהיה יותר איכותי מליקר שמבוסס על חומרי טעם וריח. חשוב גם לברר עם איזה אלכוהול הוא משולב, האם הפרי טבעי או מעובד ומהי כמות הסוכר. לפעמים, בגלל הסוכר, אנחנו פחות מרגישים את אחוזי האלכוהול אבל הם יכולים להיות מאוד משמעותיים, גם כשמדובר בקוקטיילים וגם כששותים אותו באופן נקי".

לא לפחד לנסות
לסיום, מדגיש בראל, "אחד הדברים שחשוב לי לשבור, ואני אומר את זה גם בסדנאות שלי, זה שלא צריך לחשוב על מה ש'טרנדי' או 'נכון'. אין דבר כזה. אנשים צריכים ללכת על מה שמדליק ומעניין אותם. כשהם ניגשים לעשות קוקטיילים הם יכולים לקחת חלק בעולם ההמצאות הזה. כל אחד יכול להתנסות בשילובים וזה לא בשמיים.
אם ניקח ליקר שוקולד לבן למשל, לא רואים אותו בהרבה קוקטיילים אבל זה ליקר מגניב ומיוחד. אז אם הוא מדליק אותך אתה יכול לעשות איתו אינטרפרטציות יפות.

מה שאני מנסה לומר זה שמבחוץ העולם של הליקרים והאלכוהול יכול להיראות כמו איזו חידה שרק מביני עניין יודעים לגשת אליה, אבל זה לא בהכרח ככה. אני חושב שכל אחד, על ידי ניסוי וטעיה יכול להגיע לרעיונות יפים. אם אדם מחזיק במזווה שלו מגוון יפה של ליקרים ושל סוגי אלכוהול, אחרי כמה ניסיונות ושילובים הוא ייכנס לזה ויקפיץ את החבר'ה עם משקאות שהם בחיים לא טעמו".

שני ליקרים שאתם חייבים לנסות:
שקיעה איטלקית (בשיתוף הקונדיטורית אפרת אלמוג)

40 מ"ל וודקה בהשריית קליפות תפוז
15 מ"ל ליקר תפוזים
7.5 מ"ל ליקר תאנים
(מומלץ להשתמש בליקרים איכותיים, של יקב לביא למשל)
5 מ"ל סירופ סוכר (סוכר ומים רותחים ביחס של 1:1)
חצי פסיפלורה טרייה
22 מ"ל מיץ לימון סחוט
קורט מלח
קישוט במרנג איטלקי וקליפת תפוז

להכנת המרנג האיטלקי:
4 חלבונים בטמפרטורת החדר
כוס ורבע סוכר
כ-80 גרם מים

ציוד נדרש:
מיקסר
מדחום

הוראות הכנה:
מחממים את הסוכר עם המים.
כשהמים מתחילים לרתוח מכניסים מדחום לתוך הסיר.
כשהסוכר מגיע ל 110 מעלות, מפעילים את המיקסר.
כשהסוכר מגיע ל 120 מעלות, מורידים מהאש ומזלפים לתוך הקצף (לא לדפנות) תוך כדי פעולה מהירה של המיקסר.
נותנים למיקסר לעבוד במשך כמה דקות עד שהחום יורד.
מכינים את הקוקטייל, מזלפים כמות יפה מעליו ושורפים מעט עם ברנר.
ניתן להוסיף גרידת תפוז.

סקוטיש ברקפסט (מתכון של שלומי שוחט)
30 מ"ל ויסקי סקוטי
30 מ"ל תמצית קפה (קפה נמס ומים רותחים או אספרסו)
15מ"ל ליקר קפה של יקב לביא
15 מ"ל ורמוט מתוק
2 כפיות מיץ תפוזים
חלבון ביצה L (ניתן להשתמש בתחליפי חלבון כמו מי חומוס או תחליפים מיוחדים לקוקטיילים)

הוראות הכנה:
להכניס את הכל לשייקר לשקשוק כפול (אחד עם קרח, אחד בלי קרח כדי להקציף את החלבון)
לסנן לכוס מצוננת שקיררתם מראש
ריסוס של קליפת תפוז
לבזוק על הקצף אבקת קפה נמס, שבבי שוקולד לבן
משיחה של אנגוסטורה (תבלין אלכוהולי) על הכוס
קליפת תפוז על שפת הכוס.

צ'ירס!

הקודם חזרה לבלוג הבא
קטגוריות
פוסטים אחרונים
אודות יקב לביא
תוכן אודות יקב לביא
שתפו
תודה על פניתכם
ההודעה נשלחה, נחזור אלכם בהקדם!
מועדון לקוחות